sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

10. Yann Martel: Piin elämä

Lukupiirimme huhtikuun tapaamiseen oli luettavana Yann Martelin kirja Piin elämä (2001). Jotenkin hämmentävää, että kirja on tosiaan julkaistu jo vuonna 2001 ja se on päätynyt BBC:n kirjalistalle, mutta siitä huolimatta siitä ei mielestäni juuri ole Suomessa kohistu. Tai voi olla, että julkaisuvuotenaan siitä on ollut enemmänkin juttua, mutta syystä tai toisesta ne ovat itseltäni menneet ohi. Kirjan nimi ei kyllä kilisyttänyt mitään kelloja ennen kuin viime syksynä, kun kirjan pohjalta tehtiin elokuva ja kirjasta julkaistiin uusi pokkaripainos. Olin siis opusta jo kirjakaupassa sillä silmällä katsellut. Tuli siis ihan hyvään saumaan, että se valikoitui luettavaksi.

Kirja kertoo intialaisesta Piscine Molitor Patelista, joka kuitenkin ottaa lempinimekseen Piin. Piscine-nimestä kun väännetään lempinimeksi tietysti pissi. Joka johti minut miettimään, että mitenköhän kirjan nimi olisi käännetty tai ylipäätään millä nimellä päähenkilöä olisi kirjassa kutsuttu, ellei pissi myös suomeksi olisi pissi (hehheh). No, yhtä kaikki. Pii on eläintarhan omistajan poika, joka on tottunut pienestä pitäin havainnoimaan eläimiä. Kun poliittinen tilanne Intiassa kiristyy, Piin isä myy eläintarhansa, ja perhe lähtee meritse kohti Kanadaa. Perhettä kuljettanut laiva uppoaa myrskyisenä yönä, ja Pii selviää ainoana perheestään pelastusveneelle. Hän ei päädy lautalle kuitenkaan yksin, vaan saa seurakseen bengalintiikerin, Richard Parkerin. Sitten seuraa yli 200 vuorokautta, kun parivaljakko viettää keskenään veneessä keskellä Tyyntä valtamerta.

Kirjan alkaa mielestäni hitaasti. Se ei meinaa lähteä millään käyntiin. Tämä vähän jakoi mielipiteitä lukupiirissämme. Osa oli sitä mieltä, että teos oli alusta alkaen mukaansa tempaava ja loistava, osa, minä mukaanlukien, oli sitä mieltä, että kirja pääsi vauhtiin vasta, kun laiva oli uponnut ja Pii ja tiikeri päätyneet pelastusveneeseen. Yhtä kaikki, kirja oli kuitenkin kaiken kaikkiaan oikein hyvä. Pitkästä aikaa jäi sellainen olo, että tämän kirjan voisi lukea uudelleen. Luulen, että minulta on mennyt kirjan alusta erinäisiä juttuja ja asioita ohi, eli olisi mielenkiintoista lukea se vielä uudelleen ihan ajatuksen kanssa.

Elokuvaa en ole nähnyt, mutta luulen, että sekin olisi ihan katsomisen arvoinen. Olisi kiva verrata kirjaa ja elokuvaa toisiinsa. Lisäksi olisi mukava nähdä, miten tapahtumat tapahtuvat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti