sunnuntai 19. tammikuuta 2014

John Boyne: Poika raidallisessa pyjamassa

4. "Piste, josta tuli täplä, josta tuli läiskä, josta tuli hahmo, josta tuli poika"

 Ihan ensiksi haluaisin sanoa, etten lukenut John Boynen Poika raidallisessa pyjamassa -kirjaa (2009) päivässä. Eilinen postaus oli kirjoitettu jo aiemmin ja vain ajastettu, ja sillä välin ehdin sitten lukea tämän.Kirja oli rankasta aiheestaan huolimatta helppo ja nopea lukea.

Niin, kirja siis kertoo yhä kipeästä aiheesta, holokaustista. Näkökulma kuitenkin on tuore ja uusi. Kirja kerrotaan 9-vuotiaan Bruno-pojan näkökulmasta. Bruno on toisaalta pikkuvanha (" 'Millainen työ?' kysyi Bruno, sillä jos hän oli rehellinen itselleen - mitä hän aina pyrki olemaan - hän ei ollut ihan varma siitä, mitä työtä Isä tekee" s. 12) toisaalta hyvinkin naiivi.

Brunon isä työskentelee "Hillerille" ja isänsä työn takia Brunon perhe joutuu muuttamaan Berliinistä "Aus-vitsiin". Berliinissä perheellä on hieno viisikerroksinen talo, nyt he joutuvat asettumaan kolmekerroksiseen taloon. Kuka nyt sellaisessa voisi elää? miettii Bruno. Bruno kaipaa kovasti Berliiniin ja on yksinäinen Aus-vitsissa.

Huoneensa ikkunasta Bruno näkee loputtomiin jatkuvan aidan ja sen takana ihmisiä raidallisissa pyjamissa. Hänkin haluaisi toiselle puolelle, sillä siellä näkyy olevan lapsia ja siten seuraa.

Kirjan puolivälissä tapahtuu ratkaiseva käänne, kun Bruno tapaa aidan takana kanssaan samanikäisen pojan, Shmuelin. Bruno huomaa, että tämä on laiha ja surullisen näköinen, mutta ei tajua olla hiljaa omista hyvistä oloistaan. Bruno olettaa, että myös toisella puolella asiat ovat hyvin ja että sielläkin on ruokaa, vilkkaita katuja ja kauppoja. Shmuelista tulee pian Brunon paras (ja ainoa) ystävä. Tästä kirja lähtee etenemään kohti vavahduttavaa loppuratkaisua.

Pidin kirjasta. Kuten alussa totesin, se oli helppo ja nopea lukea. Pidin myös siitä, miten Boyne on löytänyt tällaisen uuden lähestymistavan aiheelle. Kirjaa kerrotaan viattoman Brunon näkökulmasta, mutta aikuisena pystyy lukemaan myös rivien väleistä erinäisiä asioita. Ehdottomasti lukemisen arvoinen kirja!

John Boyne: Poika raidallisessa pyjamassa (2009)
Alkuteos: The Boy in the Stripped Pyjamas (2006)
Kustantaja: Bazar
Suomennos: Laura Beck
Kansi: Nic Oxby
Sivuja: 204
 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti